Početni zanos čini čuda, ali nakon što splasne velik broj udruga ni ne doživi rad duži od godine dana ili ne ostvare potencijal koji bi mogle.
Prije nego krenete u osnivanje udruge, dobro je razmisliti o sljedećih 5 stvari koje vam mogu pokazati da li je to dobra ideja ili možda ipak nije.

1. Zašto osnivam/o udrugu?

Često se udruge osnivaju iz krivih razloga, a najčešće zbog neznanja o pravnom statusu udruga, financijskim i računovodstvenim obvezama ili zabludama o financiranju iz proračuna ili nekih drugih izvora.

Kada želite nešto raditi i zarađivati na tome, pružati edukacije, prodavati vlastite proizvode (odjeću, kozmetiku, ukrase ili nešto drugo) i mislite da će to biti lakše preko udruge jer udruge nemaju troškove, ovo nije oblik poslovanja koji trebate odabrati.

U slučaju da nekoliko vas ima neku zajedničku temu, problem ili situaciju koju želite riješiti, želite kreirati nešto novo, pomoći nekome, poboljšati nešto ili ste osmislili neki novi način druženja i želite to podijeliti i s drugima, tada ste na dobrom putu za osnivanje udruge.

2. Jesmo li spremni uložiti vrijeme i pa čak vlastiti novac dok udruga ne uspije?

Pokretanje udruge je slično kao i pokretanja poduzeća. Osim ako od početka imate sponzore koji će vam osigurati financijska sredstva, pred vama je puno rada dok ne steknete redovna sredstva, bilo iz članarine, projekata ili sponzora koji će vam biti dostatni za rad.

Kako bi udruga uspjela na njoj je potrebno raditi svakodnevno, a ako to pokušavate raditi uz redovan posao to može biti iscrpljujuće i zahtijevati puno više rada nego što to mislite. U prvih godinu dana postojanja udruge najčešće se ne mogu prijavljivati na natječaje, pa za sve akcije ili projekte koje želite provoditi morate naći neki drugi izvor financiranja što često podrazumijeva i ulaganje novca iz vlastitog džepa. U svakom slučaju, troškovi vođenja bankovnog računa, knjigovodstva ili u najmanju ruku uredski materijal, od papira do tonera koji će vam trebati morate od nekud platiti.

3. Imam li realnu sliku o tome što znači voditi udrugu?

Česte su zablude o poslovanju udruga, a najčešće o financiranju, računovodstvu i zakonskim obvezama. Obzirom da upisom u Registar udruga RH udruga stječe pravnu osobnost, na nju se primjenjuju svi zakoni jednako kao i na druge pravne osobe, bilo da se radi o poduzećima, školama, institucijama i drugima.

Voditi udrugu je kao voditi neki biznis i podrazumijeva i vođenje računovodstva i predaju financijskih izvještaja, brigu o financijskom poslovanju, vođenje administracije, a rastom udruge pretvara se u pravi posao samo sa neprofitnim karakterom. Prije osnivanja udruge, raspitajte se i porazgovarajte sa nekim tko duže vrijeme uspješno vodi udrugu kako biste mogli dobiti realnu sliku o tome kako to izgleda.

4. Jesam li spreman/na podijeliti svoju priču sa drugima?

Kada pokrećete udrugu i želite da vas podržavaju i drugi građani, morate biti spremni podijeliti vašu priču s njima. Što to znači?

Koji god da je vaš motiv za osnivanjem udruge, ako nitko ne čuje za vašu priču, ne zna sa čime se borite, što želite postići i što vam je potrebno kako biste uspjeli u tome nećete biti uspješni.

Zbog toga morate biti svjesni da ćete morati podijeliti ono što vas muči sa drugima, biti spremni pojaviti se na društvenim mrežama, u medijima i pokazati da vaša udruga uopće postoji i čime se bavite.

5. Koliko je osoba uz vas?

Početni zanos čini čuda i mnoge na početku ponese uzbuđenje zbog pokretanja nečeg što vam znači puno, što vam prenosim iz vlastitog iskustva. Onda kada taj početni zanos splasne, suočite se s time da ste nakon osnivanja udruge ili ostali sami ili nemate na koga računati da će vam uskočiti kada je najpotrebnije. Nitko ne može sve sam, a bit osnivanja udruga je da se građani okupe oko zajedničkog cilja.

Jeste li sami u tome ili imate ekipu koja je spremna zapet i krenut u akciju kao i vi je jedan od važnih faktora.