”Ali oni to tako rade…” (ili ”Kako to onda oni rade?”) – mi je omiljeni argument kojeg dobijem na edukaciji, savjetovanju ili u razgovoru s nekim tko radi u nekoj udruzi. To je najčešći odgovor tj. argument koji čujem kada objasnim neku specifičnu situaciju, propise i kako se nešto smije a kako ne smije raditi.

Pitanja zbog kojih i dođe do ovakvih protuargumenata su uglavnom o gospodarskim djelatnostima, kada se mojem sugovorniku, naravno, ne sviđa moj odgovor. Na to ja mogu samo reći da ne znam kako to ‘ti drugi’ rade, što je u njihovom statutu, koje su im glavne djelatnosti, što imaju prijavljeno,…

E pa o čemu sve ovisi kako to oni drugi rade tj. kako ćete vi raditi?

Kada vidite neka udruga ima neku aktivnost i pomislite da biste i vi to htjeli raditi, prije svega treba stati korak u natrag i sagledati nekoliko stvari.

Djelatnosti koje obavlja vaša udruga (ili će obavljati vaša buduća udruga) pišu u statutu udruge i ovdje mislim da djelatnosti koje su vaše temeljne djelatnosti, tj. one kojima se ostvaruju ciljevi udruge.

Ako djelatnost koju želite obavljati niste upisali u statut, onda ga morate promijeniti i unijeti u statut.

Isto vrijedi i za gospodarsku djelatnost. Ako niste u statut upisali da ćete obavljati neku gospodarsku djelatnost, isto tako morate mijenjati statut i upisati tu djelatnost u statut.

Smijete li obavljati određenu gospodarsku djelatnost?

Gospodarskih djelatnosti je naravno jako puno, a to su zapravo one djelatnosti koje inače obavljaju poduzetnici i obrtnici.

Prije nego odlučite uvesti u rad svoje udruge gospodarsku djelatnost, morate provjeriti smijete li uopće, kao udruga, obavljati tu djelatnost i ako da, pod kojim uvjetima.

Kako to provjeriti? Ni manje ni više nego pročitati zakon koji se odnosi na tu djelatnost, npr. Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti (što je često tema kada krenemo razgovarati o gospodarskim djelatnostima).  

Da, sve se vrti oko zakona i zbog toga nam i je najlakše reći ‘ali kako to ni rade’, jer obično mislimo da je netko to riješio na neki ‘lakši’ način koji mi još ne znamo.

Zbog toga nam ne preostaje ništa drugo nego zasukati rukave i primiti se čitanja zakona i raznih tumačenja ili se javite nekome tko je to već učinio za vas i može vam skratiti muke.

Samo onda, molim, bez onog kako to oni rade… 😉