Mali broj udruga je u sustavu PDV-a i oni koji nisu u njemu često ne znaju da postoje neki slučajevi u kojima bez obzira što nisu u sustavu PDV-a, taj porez moraju obračunati i platiti u državni proračun.

Od kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju, da bi se izbjeglo dvostruko oporezivanje, odnosno da bi se izbjeglo da se u dvije države EU dva puta plati PDV, odvija se nešto što se zove prijenos porezne obveze. Mjesto gdje se porez plaća je mjesto gdje se usluga ili neko dobro (roba i sl.) isporučuje.

Evo primjera kada se to događa.

Udruge u posljednje vrijeme sve češće koriste Facebook oglase za promociju svojih aktivnosti.

Zapravo, sve ih češće svi koristimo, jer nam se to čini kao najjeftiniji i najlakši način oglašavanja. Napravimo objavu, kliknemo na ‘promoviraj’, ukucamo broj kartice i to je to.

Kasnije vidimo da nam je novac skinut sa žiro-računa i mislimo da smo sve odradili.

No što se tu dogodilo.

Mi, kao udruga iz Hrvatske, smo kupili uslugu oglašavanja koju nama tvrtka Facebook, sa sjedištem u Irskoj, (vrijedi i za Instagram i za druge usluge koje nam pruža netko iz EU) pruža u Hrvatskoj.

Kako je Facebook sa sjedištem u Irskoj u sustavu PDV-a, oni obavezu plaćanja PDV-a prebacuju na nas i isporuče nam račun koji nema obračunat PDV.

Na taj način mi postajemo obveznici plaćanja PDV-a u Hrvatskoj za tu uslugu koju smo kupili od nekog poduzeća iz EU, u ovom slučaju od Facebooka, bez obzira što inače nismo u sustavu PDV-a.

Mi moramo od iznosa tog računa izračunati PDV i uplatiti ga u zakonskom roku na račun državnog proračuna.

No, ima još nešto. Prije nego počnemo poslovati sa nekom tvrtkom koja ima sjedište u EU, moramo aktivirati PDV ID broj. Ovaj broj je u formi HR OIB (npr. HR 12345678910) i nije dovoljno taj broj samo upisati na račun, nego ga treba u uredu Porezne uprave gdje je vaš referent aktivirati najmanje 15 dana prije nego naručite neku uslugu iz EU.

Mnogi, kada ih pitam imaju li aktiviran taj broj, kažu da nisu u sustavu PDV-a. Ponovo, ovaj broj ne znači da ste u sustavu PDV-a.

Ovo je bilo ukratko, a ako vas i dalje muči što trebate i kada morate obračunati i platiti PDV posavjetujte se sa svojom računovotkinjom/računovođom ili mi se javite na antonija@invise-savjetovanje.hr!