Zašto su obično financijski poslovi na zadnjem mjestu i jedino što vam je važno je koliko novaca ima na računu?

Zašto troškove projekata planiramo jedino kada prijavljujemo projekte a ne redovito?

Zbog čega nam nije bitno da su nam djelatnici, tajnice, voditelji ureda, voditelji projekata, pa čak i predsjednici upoznati sa financijskim poslovima udruge, financijskim izvještajima ili bar sa osnovnim pojmovima?

Mislite li su to poslovi rezervirani isključivo za vašu računovotkinju ili knjigovotkinju?

Zašto se toliko bojite financija?

Odgovor se najčešće nalazi u strahu od novca kao strahu od nepoznatog.

Kada znate koliko imate novaca na računu danas u toliko sati, imate prividan osjećaj kontrole. No taj osjećaj se gubi čim se nešto mora potrošiti, tj. platiti.

Ne znate što vas čeka ako uronite u to područje, kako će biti, što sve treba napraviti, radite li ispravno, pa je onda bolje zažmiriti na jedno oko pa će manje boljeti.

No svi znamo da od toga nema ništa. Ili ćete ostati na sličnom stanju računa, vaša udruga će i dalje životariti i neće postići onaj uspjeh koji bi mogla (ili trebala) ili će vas dočekati neka kazna jer niste znali kako trošiti novac udruge ili ste propustili nekakav rok.

Što možete učiniti?

Financije su dio svakog segmenta u radu udruge i nema radnog mjesta koje ne zahtjeva neko znanje iz financija, bilo da se radi o osnovnom poznavanju pojmova o financijama i računovodstvu.

Obrazujemo se i usavršavamo u različitim područjima, o vođenju ljudi, o volontiranju, pisanju projekata, ali mali ulažemo u znanje o financijskom upravljanju.

Nitko ne kaže da trebate znati računovodstvo i kako se nešto knjiži, ali sigurno je da trebate znati koje troškove udruga smije imati u skladu sa svojim aktivnostima, koje financijske izvještaje trebate sastavljati i koji su rokovi, koji su prihvatljivi troškovi za službena putovanja i što sve neoporezivo smijete isplatiti i koji je ispravan način da se svi troškovi pravdaju.

Nikad nije kasno za dobre odluke i najbolja odluka koju za sebe i svoju udrugu možete donijeti je uložiti u znanje o financijama.

Zašto je važno educirati se o financijama?

Educiranje o financijama osigurava da postanete neovisni i postignete financijsku stabilnost, da naučite planirati i izvršavati financijske planove, donijeti odluke i izvanrednim situacijama i raditi na razvoju svoje udruge.

Na Financijskoj akademiji za udruge kroz 4 modula zaronit ćete u ovo područje i naučit ćete kako planirati, upravljati i donositi odluke o svojim financijama.

O Financijskoj akademiji za udruge pročitajte OVDJE.